Van upcycling tot circulair

Gepubliceerd op 4 mei 2021 om 15:02

Van Upcycling tot Circulair!

waar moet je op letten als je op zoek gaat naar een duurzaam interieur?

 

Ok, het besluit was genomen; ik wilde mijn interieuradviezen voortaan zo duurzaam mogelijk maken. Want een mooi en warm huis is erg fijn maar het mag niet ten koste gaan van onze aardbol. En toen begon mijn zoektocht in de wereld van de duurzaamheid. Ik las over biologisch, ecologisch, over circulair, upcycling, recycling, re-use, biobased..... pff... wat een hoop nieuwe woorden kwam ik tegen.... 

Maar het waren wel woorden die iets zeiden over de producten. Ook vertelden ze me waar ik op moest letten als ik op zoek ging naar duurzame producten binnen de interieurbranche. 

In deze blog beschrijf ik de meest gehoorde termen zodat jullie ook iets aan mijn zoektocht hebben. Het geeft een leidraad waar je op kan letten als je ook duurzamer wilt wonen. Ik zal het voorbeeld van een nieuwe vloer gebruiken maar je kan onderstaande vragen ook stellen bij andere producten: 

 

Dus.... je wil een nieuwe duurzame vloer kopen. Dan wil je dat deze vloer lang meegaat, dat bij het maken van deze vloer het milieu zo min mogelijk is belast en dat als de vloer eruit gaat na een hele tijd dat deze opnieuw gebruikt kan worden en niet belandt op onze groeiende vuilnishoop.  Bij het kopen van deze vloer kan je dan letten op de volgende dingen:

 

- Wat is de levensduur van deze vloer? Een duurzame vloer gaat al snel 20-30 jaar mee. Hij slijt niet snel en blijft lang mooi. Het zorgt er dus voor dat je heel lang voorzien bent van een mooie vloer en niet snel een nieuwe vloer hoeft aan te schaffen. 

- Is deze vloer recyclebaar? Kortom, kan deze vloer na gebruik opnieuw gebruikt worden? Wellicht om een ander product te maken. 

- Is deze vloer gemaakt van geupcyclede materialen? Upcyclen betekent dat van bestaande materialen nieuwe producten worden gemaakt. Het materiaal blijft intact maar er wordt dus iets beters van gemaakt, zoals een mooie houten vloer die gemaakt is van planken uit een oud kasteel. 

- Hoe is deze vloer gemaakt? Is deze gemaakt van natuurlijke materialen?  Is het gemaakt van biobased materialen? (dit zijn materialen die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen die weer terug groeien zoals (zoals lijnolie, hars, houtmeel en kalksteen) .  Is bij de productie van deze vloer rekening gehouden met het milieu en de CO2 uitstoot? 

- Komen er tijdens gebruik giftige stoffen vrij zoals formaldehyde, zware metalen, schadelijke weekmakers en onbekende gerecyclede kunststoffen? Dat zie je vaak bij de nu zo populaire PVC-vloeren. 

- Heeft deze vloer een milieu keurmerk? Een veel voorkomend keurmerk is het FSC keurmerk voor hout. Ook het EU ECO label is een veel voorkomend label. Of het Duitse keurmerk voor PVC-vloeren DIBt. Als een PVC-vloer dit keurmerk heeft dan is het zeker dat er geen of zeer weinig schadelijke weekmakers in zitten. 

 

Naast deze termen hoor je vaak het woord Circulair. Een circulair interieur is echt de toekomst en we krijgen er allemaal mee te maken.  Grondstoffen worden schaarser en we willen steeds minder producten maken die slecht zijn voor het milieu. Bij een circulair interieur wordt ervan uitgegaan dat alle meubelen een kringloop hebben. Er zijn drie uitgangspunten: Reduce-Reuse-Recycle.

Reduce betekend dat we minder nieuwe producten kopen.  En als je iets koopt, koop dan een artikel dat duurzaam is en waar je echt blij van wordt. Dan heb je er lang plezier van. Het is dus eigenlijk de tegenhanger van de wegwerpmaatschappij waarbij we zomaar wat kopen en het na een half jaar alweer in de prullenbak ligt omdat het kapot is of toch niet zo bij je interieur past. 

Reuse gaat over het hergebruiken van spullen door ze te repareren, op te knappen, of door te geven/verkopen. Bijvoorbeeld via een kringloop of marktplaats. Ook upcyclen valt hieronder. Dus wil je een nieuwe stoel? Je kan ook kijken of je hem met een likje verf of door hem te stofferen weer helemaal naar je zin kan maken. En kan die vloer niet toch nog even mee als je hem een keer schuurt en opnieuw lakt? 

Recycle bij recyclen worden delen van of een product helemaal hergebruikt als nieuw artikel. Er zijn bijvoorbeeld bedrijven waar je oude tapijten of resten vinyl in kan leveren, Zij maken er weer een nieuwe vloer van. Dus gooi niet zomaar iets weg maar bekijk wat je ermee kan doen. 

 

Ja, het kost in het begin wat meer tijd om te kiezen voor een duurzaam interieur. Maar het heeft veel voordelen:

  • Uiteindelijk bespaar het je tijd omdat je minder vaak op zoek hoeft naar nieuwe spullen.
  • Een ander voordeel is dat je geld bespaart omdat je oude producten hergebruikt en je bewuster spullen koopt (dus minder miskopen). 
  • En omdat je bewuster spullen koopt ben je waarschijnlijk veel blijer met je interieur.  Want je moet natuurlijk wel zorgen dat wat je koopt helemaal naar je zin is. Koop niet alléén een product omdat het een milieubewuste keuze. 

 

Dus, is het een idee dat als je weer iets nodig hebt je eerst eens kijkt naar de duurzame en milieubewuste alternatieven? 

Je zal zien dat er al heel veel mogelijk is en wie weet sta je nog versteld van je eigen creativiteit als je een oud meubel gaat opknappen. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.